10/11/2019

Araç Kışlık Bakımı Nasıl Yapılmalı? Püf Noktaları?

Sevdiğiniz arabanızı kışın zorlu koşullarından savunmak elinizde. Araba kış bakımı yapılarak bu zorlu şartların üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz.


Peki, Araç kışlık bakımı ne sebep ile yapılır? Veyahut tek farklı söylemle araç kışa ne sebep ile hazırlanır?

Kışın vasıtada yapması lazım bakımlar ve püf noktaları ile kış lastiği takıp çıkarma tarihleri gibi ayrıntıları sizin için yazdık.

Kış Lastiğine Geçtiniz mi?

Yeni kış lastiği genelgesi teması malum kaideye göre 1 Aralık 2015’ten ardından kış lastiği takma tarihleri kasım ve nisan ayları arası teması tespit edildi ve uygulanması mecburî duruma geldi. Kış lastiği; yağmur, kar ve buzlanma vaziyetlerinde arabanızın yol tutuş performansını arttırır. Kış lastiği programı, 2018 seneninde da her vakit bulunduğu gibi 1 Aralık günü başlayacak. Kış lastiği uygulamasına, yanlızca kar yağdığında değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü hallerde da güvenlik sağladığı için kesinlikle uyulması gerekir. Karlı havalarda bagajda bulundurulması lüzumlenen kar zinciri ile kış lastiği arasındaki farklara ve ayrıntılı istihparata ise Kış Lastiği Sebep Önemli? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. “Kış lastiği mecburî?” diye merak edenler için bu programa uymayana para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulandığını söylemekte yarar var.

Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalıdır?

Oto lastiklerinin hava basınçları, dışarıdaki havanın ısısından etkilenir. Bu da lastiklerin performansında düşüşe sebep olabileceği gibi bu arada güvenilir sürüş yönünden riziko yaratabilir. Bu nedenden dolayı arabanızın lastiklerinin basıncını muayene ettirmeniz gerekir. Alttaki lastik hava basınç tablosu aracınız için en uygun hava basıncını bulmanızda işinize yarayacaktır.

Antifriz Sayısını Muayene Ettirdiniz mi?

Araç sıvıları arasında tespit edilen, radyatör sistemindeki suyun donmaması için sarfedilen antifrizden yüksek randıman alabilmek, doğru seviyesi ayarlamakla mümkündür. Bu sebepten antifriz sayısını muayene ettirmeniz gerekir. Antifriz sayısını savunmak için ise su adına, vasıtalar için imal edilen kalifiye sıvıları kullanmalısınız. Zira suyun kireçlenmesi, su kaçaklarına ve motorda hararete sebep olabilir.

Camdaki donmayı önlemek için, cam suyu antifrizlerini kullanmalısınız. Sileceklerdeki suların donmasını da yeniden soğuklara karşı donmayı engel olan kalifiye sıvıları kullanarak önleyebilirsiniz. Ayrıca motordaki su düzeyini de muayene ettirmelisiniz; zira su azsa defa soğuk yerlerde donar ve motor bloğu zarar görür.

Kış Aylarında Akü Bakımı Ne Sebep İle Olur?

Yoğun kış şartlarına hazırlık yapar iken akü bakımının yaptırılması şarttır. Yolda kalmanıza sebebiyet verebilecek her noktayı öngörmelisiniz. Güvenilir tek yolculuk inşa etmek için muayene ve bakım içeriğine hassaslıkla yaklaşmalısınız. Akü eskiyse soğuk havalarda vazifesini tam anlamıyla adına getiremeyebilir. Bu nedenden dolayı denetimini kesinlikle yaptırmalısınız. Havalar iyice soğurken ilgi faktörüz lüzumlenen birkaç ayrıntıyı sıraladık:
Akünün su düzeyini muayene edin. Su düzeyi plaka düzeyinin altına düşmemeli.

Kutup başlarının oksit ile karşılaşmaması için sıcak su ile akü kutup başlarını temizleyin.
Aküde şarj sorunu yaşamamak için vasıta dinamo şarj sistemini muayene ettirin.
Eğer aracınızı 15-20 günden çok kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökün. Uzun yaşamlı tek akü için elektrot düzeyini muayene edin. Aküyü kısa devreden savunmak için birçok metalden uzak tutun
.
Sürüş Muayenesi Yaptınız mı?

Arabanızı kış sürüşü için deneme edin. Motor ilk harekette zorlanıyor, aracınız stop ediyor veyahut rölanti ayarı bozuksa aracınızı servise götürmelisiniz.

V Kayışını Muayene Ettiniz mi?

V kayışı, otomobillerde elektrik üretiminden klimaya efor verilmesine, motordaki harareti almaktan direksiyonun düzgün tek şeklinde işlevini gerçekleştirmesine kadar birçok bölgede etkilidir. V kayışı, yazın sıcak havalarda gevşemiş olabilir. Gevşeyen V kayışı ise arabanızdaki çoğu aksamın düzgün çalışmamasına sebep olur. Bu sebepten aracınızın V kayışının ne halde olduğunu yetki sahibi servislerin muayene etmesi gerekir.

Kışın El Freni Çekilir Mi?

“Kışın el freni çekilir mi?” kış mevsiminde araç şoförlerinin en fazla sorduğu sorulardan biri. Hava sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü bölgelerde frenin donarak parasal zararlara neden olmaması için el frenini çekmemeniz öneriliyor. Fren hidrolik yağının düzeyi ile fren pedalının kontrolünün yapması da otomobiliniz için gerçekleştireceğiniz kış hazırlıkları arasında olmalı.

Yağ Değişiminizi Yaptınız mı?

Araçın motor yağı, yağ filtrelerisi hangi sürelerde değiştirilmesi gerektiği, kataloglarında belirtilir. Buna göre yağ ve yağ filtresi değişimlerini inşa etmeyi suistimal etmeyin.

Hava Filtreniz Temiz mi?

Hava filtresinin temiz ve kullanmak mümkün olmasından güvenilir olun. Eskimiş ise değiştirin.
Arka Cam Rezistansını Muayene Ettiniz mi?
Arka cam rezistansı, arka camdaki buğulanmayı ve donmayı önler. Bu bölümde sorun varsa kesinlikle onarın ya da değiştirin ki kışın kendinizi de başkalarını da tehlikeye atmayın.

Klima ve Kaloriferler Kışa Hazır mı?

Otomobiliniz klimalı ise polen filtresini muayene ettirin. Kaloriferlerde bakılması lüzumlenen yer ise hortumların ne halde olduğudur.

Bonus: Kışın Otomobillerde Olması Lazım Yardımcı Araçlara Sahip misiniz?

Zorlu yol şartlarıyla karşılaştığınızda gereksiniminiz olacakları listeledik. Sıklıkla yollarda olanlar, güvenlikleri yönünden bu yardımcı araçları kesinlikle otomobillerinde bulundurmalı:

-Cep telefonu ve şarjı
-Uyarı araçları (ışıldak ve reflektör)
-İlk takviye çantası
-Marş kabloları
-Kum ya da paspas (çekiş için)
-Çekme halatı
-Tekerlek zincirleri
-Battaniye
-El feneri
-Buz kazıyıcı
-Kar fırçası
-Kürek
Eldiven ve su.

Kışın otomobilinizle güvenilir ve eğlenceli yolculuklar yapmanızı dileriz. Aynı zamanda sisli havalarda otomobil kullanırken de dikkatli olmayı unutmayın.
Hem kuru hatta ıslak ve buzlu yol vaziyetlerinde güvenilir vasıta sürüşünü gerçekleştiren ESP sistemi ile ayrıntılı verileri ESP Tüketimine Değin Bilmeniz Gerekli olanlar yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Araç Kışa Hazırlık İçin Genel Bakım Gerekli mı?

Bildiğiniz gibi vasıtalar ortalama 10 ayda tek periyodik bakıma girer. Bu bakım devresi kış aylarına eşit gelirse mutlaka zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Periyodik vasıta bakımı esnasında triger kayışı, motor sıvıları ve filtreler gibi parçalar muayene edilir. Ihtiyaç duyulan gördüğünüz vakit farklılıklar yapılır. Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır, bakım ücretleri ise markalar ve modeller arasında farklılık gösterir.