10/09/2019

Performans Hava Filtresi Nedir?

Performans Hava Filtresi, motorun emdiği hava, silindirler içindeki yanma için gerekmektedir. Ancak bu hava temiz tek şeklinde kullanmak gerekir. Motor hava emişi esnasında ortamda tespit edilen havayı, bütün toz, polen gibi maddeler eşliğinde içerisine çeker.

Malesef bu halde yanma için ihtiyaç duyulan olan oksijenle beraber birçok hava partikülü de motor tarafindan emilir. Hava filtrelerinin vazifiyeti ise, bu partiküllerin motora ya da iç aksama gitmesine mani olmaktır.

Performans Hava Filtresi Nasıl Çalışıyor?

Otomobil yapımcıları motor ömrünü henüz da çok arttırabilmek için henüz sıkı filtreler kullanırlar. Bu hava filtrelerini tek kutunun içerisine koyarak hem emiş sesinin izole edilmesini hatta filtreyi henüz devasa katı ve tabii olarak daha zararı dokunabilecek parçacıklardan korur.

Ancak henüz sıkı olan ve kutu içinde olan bu filtreler partikülleri iyi filtreleyebildiği gibi tabii teması hava akışını da tek oran kısmış gerçekleşir. Motorda daha düşük oksijen taşınması neticesi daha düşük yanma ortaya geldiğinden motorun performansı düşer.

Performans hava filtrelerinin emeli ise motorun henüz ferah emiş yapmasını ve daha çok hava almasını sağlayabilmektir. Genelde tek kutu ile muhafaza edilmezler. Direk havanın gideceği borulara bağlanırlar ve yüksek yüzey sahip oldukları için henüz ferah soluk alırlar.

Performans Hava Filtresinin Zararı Olurmu?

Standart hava filtreleri çoğunlukla kağıt bazlı malzemeden imal edilirler. Havanın henüz ferah emilebilmesi için ise bu gözeneklerin henüz geniş olması lazım olur. Dolayısıyla açık hava filtrelerinde henüz geniş gözenekli malzemeler tüketilir.

Ancak henüz geniş gözenek demek istenmeyen partiküllerin tek kısmın da silindirler içine girmesi demektir. Bu da motor ömrünü epey kısaltabilir.

Ayrıca açık hava filtreleri başka standart hava filtreleri gibi kutularda muhafaza edilmediği için standart tek filtreye göre yüksek oranda ses yapar. Ses açıkcası zarardan ziyade, şoföre hoş tek tını teması geldiği için, genellikle mesele teması kabul edilmez.

Daha Performanslı Tek Hava Filtresiyle Ne Kadar Efor Alırım?

Emilen havanın yükselmesi neticesi efor artar fakat bu vaziyet çoğunluklu teması üst devirlerde olur.

Alt devirlerde ise tek oran efor kayıbı dahi yaşanabilir. Bunun sebebi ise alt devirlerde daha düşük olan yakıt miktarı aşırı derecede hava ile karışır. Bunun neticesi şeklinde de fukara karışım meydana gelir. Fakir karışım ise gücün butonuna sebep gerçekleşir. Ancak tüketimde de tek oran azalma oluşur.

Üst devirlerde ise yakıt kafi düzeyde geldiği için daha çok hava vasıtası ile yanma henüz iyi olur ve bu tarafta efor, motorun ve sarfedilen performans hava filtresinin tarzına bağlı teması tahminen teması %4'e kadar artabilir.
Ancak yüksek devirlerde elde ettikleri efor hasebiyle tüketim değerlerinde ufak tek oran artış da olabilir.

Normal kullanım şartlarında ise genel tüketimde düşüş beklenebilir.,
Performans filtresinin esasında arabanın henüz kuvvetli ve seri olması yattığı için, tek oran yakıt kullanımının yükselmesi sorun olduğunu düşünmüyoruz.

Tüm model Otomobile Performans Hava Filtresi Takılır Mı?

Her otomobile açık hava filtresi takılabilir. Aracın yakıt tarzına, gücüne ya da hava filtresinin kalitesine göre tesirleri değişecek olsa da, takmanıza herhangi bir mani yoktur.

Ancak filtre takıldıktan ardından yakıt hava karışımının yeniden revize edilmesi şiddetle tavsiye edilir.